فقه روابط بين‌الملل و سياست خارجي مدير كلان پروژه : روح الله شريعتي

هدف و ضرورت كلان پروژه  :

هويت جمعي يكي از خصيصه‌هاي انفكاك‌ناپذير بشر است و براي بشر امروزي ضرورت دارد كه با تعامل و هم‌فكري جهاني، زندگي خويش را در ابعاد اقتصادي، اجتماعي، سياسي، حقوقي و غيره سامان داده به علاوه هم‌نوعان را در عرصه‌هاي مختلف ياري رساند. بر اين اساس ايجاد روابط بين دولت‌ها و ملت‌ها امري ضروري و غيرقابل انكار است همچنان كه ايجاد رابطه بين دولت اسلامي و دول ديگر چنين است.

اين امر با توجه به اين كبري كلي يا پيش‌فرض كه بر آحاد مسلمانان و به ويژه دولت‌هاي اسلامي است كه رفتار و عملكرد خويش را بر اساس موازين اسلام و به ويژه فقه- كه عهده‌دار سامان‌دهي به رفتار عملي مسلمانان و دولت‌هاست- تنظيم كنند. نتيجه‌اي جز پاسخ به اين سؤال را باقي نمي‌گذارد كه ديدگاه فقه سياسي اسلام در عرصه‌هاي روابط بين‌الملل و سياست خارجي چيست و فقه اسلام موضوعات خرد و كلان اين دو حوزه را چگونه پاسخ مي‌دهد.

مقدمه فوق با توجه به اين‌كه امروزه بسياري از محصولات و آراي بشري كه در اين دو حوزه مورد پذيرش و عمل اكثر قريب به اتفاق دولت‌ها نيز مي‌باشد محصول غيرمسلمانان است و روشن ساختن نظر اسلام در اين دو حوزه علاوه بر بيان امضاء يا عدم امضاء آراء و نظرات مورد عمل موجود ضرورت دو چندان مي‌يابد. چه اين‌كه كمترين خواسته مردم مسلمان از حكومت ديني رفتار براساس موازين اسلام و اصلاح رفتار ب اين اساس مي‌باشد. ولذا لازم است مطالعات عميق فقهي علاوه بر مطالعات تطبيقي در اين دو حوزه صورت گيرد و اين امر بدون ترديد پروژه‌هاي تحقيقاتي و نشست‌هاي علمي زيادي را مي‌طلبد كه اين كلان پروژه تنها گامي در اين مسير به شمار مي‌رود.

لازم به ذكر است كه مباحث تطبيقي و آشنايي با روابط بين‌الملل و سياست خارجي لازمه‌اش مسافرت به برخي از كشورهاي مقر برخي سازمان‌ها و مصاحبه با برخي شخصيت‌هاي مسلمان و غيرمسلمان است.