انديشه سياسي آية الله خوئي
انديشه سياسي آية الله خوئي  پژوهشگر: محمداكرم عارفي، قم: بوستان كتاب، چاپ اول، 22000 ريال

موضوع اثر و اهميت آن:

اثر حاضر به بررسي و تبيين انديشه سياسي حضرت آية اللّه خوئي در حوزه هاي مختلف پرداخته است و مي تواند از جهاتي حايز اهميت باشد: اول آن كه به مهم ترين سؤالي كه درباره‌ آية الله خوئي و چگونگي انديشه سياسي او مطرح بود،‌ پاسخ داده است؛ دوم، توانسته است كاري را كه تاكنون در اين مورد - به رغم جايگاه بسيار برجسته صاحب اين انديشه -‌ انجام نگرفته بود،‌ به انجام رساند؛ و سوم خلأ ناشي از عدم پرداختن به انديشه سياسي آية الله خوئي به عنوان يكي از بزرگ ترين فقهاي معاصر را پر كند.

برجستگي هاي اثر نسبت به آثار مشابه:

اثر حاضر از چند جهت نسبت به آثار مشابه برجستگي دارد: اول آن كه آثار مشابه بعضاً به انكار انديشه سياسي براي آية الله خوئي پرداخته و بعضي صرفاً به بحث «ولايت فقيه» او بسنده نموده اند، در حالي كه اثر حاضر ضمن اثبات انديشه سياسي براي خوئي، به صورت جامع و فراگير به آن پرداخته است؛ و دوم آن كه در آثار ديگران ميان تأملات فكري و سيرة سياسي آية الله خوئي ارتباطي برقرار نگرديده و لذا نتوانسته به برخي ابهامات موجود در انديشه سياسي وي پاسخ دهد، در صورتي كه اثر حاضر اين كاستي را ندارد و توانسته به كمك سيره سياسي، مباحث نظري را تبيين كند.

روش تحقيق و شيوه ارائه مطالب:

اثر حاضر از روش و چارچوب نظري روشني بهره گرفت كه در آثار مشابه مورد توجه واقع نشده است. شايد ابتكار ديگري كه در اين اثر انجام گرفته، اين باشد كه براي آشنايي و كشف انديشه سياسي آية الله خوئي قبل از اين كه به محور اصلي انديشه ايشان بحث ولايت فقيه باشد وارد شود،‌ به فضاسازي فكري و مباني انديشه او و نيز قواعد و روش شناسي وي پرداخته است. پس، اين اثر رويكرد نظام مند، فراگير و روش شناسانه به مباحث فكري داشته و از پراكنده گويي اجتناب ورزيده است.

نتيجه اثر:

نتايج به دست آمده از اين اثر عبارت اند از: 1. تبيين انديشه سياسي آية الله خوئي كه در هاله اي از ابهام فرو رفته بود؛ 2. آشنايي محققان و علاقه مندان به فقه سياسي با زواياي مختلف انديشه سياسي آية الله خوئي؛ 3. گشودن باب تعامل و همسويي در عرصه انديشه سياسي ميان مكتب فكري نجف و قم؛ و 4. فراهم سازي بستر نقد و تحقيق بيشتر درباره انديشه سياسي آية الله خوئي.

مباحث اصلي اثر:

اين اثر مشتمل بر مقدمه، پنج فصل و نتيجه گيري است. فصل اول زندگي و عصر سياسي آية الله خوئي را مورد بررسي قرار داده است. در بررسي زندگي آية الله خوئي به دوران كودكي، تحصيل، تدريس و فعاليت هاي علمي -‌ اجتماعي و سياسي او پرداخته شده و در ادامه،‌ به زمانه و تحولات سياسي معاصر آن كه دو دوره حكومت سلطنتي و جمهوري را در بر مي گيرند،‌ اشاره شده است.
در فصل دوم، مباني، مفاهيم و كليات انديشه سياسي خوئي بحث شده و مباني فقهي - اصولي،‌ «ولايت»، «حسبه»،‌ «امامت» و «سياست» و رابطه آن با دين مورد بررسي قرار گرفته است.
در فصل سوم،‌ اصول و قواعد فقه سياسي مانند اصل حفظ نظام،‌ اصل ظلم ستيزي، قاعده نفي عسر و حرج، قاعده لاضرر، اصل مصلحت،‌ نفي سبيل و تقيه از منظر خوئي مطرح شده است.
فصل چهارم، به مطالعه حيات سياسي در عصر غيبت پرداخته و شيوه زندگي سياسي شيعه در داخل خود و چگونگي تعامل آن با اجتماعات و نظام هاي سياسي ديگر را بحث كرده است.
فصل پنجم، بحث مهم حكومت و ولايت فقيه را مطرح كرده است. در اين فصل، به قرائت آية الله خوئي از نظريه ولايت فقيه،‌ انواع حكومت،‌ حكومت مطلوب و جايگاه فقيه در اجتماع و سياست پرداخته شده و در پايان،‌ به رابطه خوئي با نظام جمهوري اسلامي ايران به عنوان اولين تجربه حكومت تحت رهبري فقيه در عصر غيبت، اشاره گرديده است.