کلان پروژه فقه روابط بین الملل و سیاست خارجی کلان پروژه فقه روابط بین الملل و سیاست خارجی

گروه : فقه سیاسی
     عنوان کلان پروژه : فقه روابط بین‌الملل و سیاست خارجی

مدیر کلان پروژه : روح الله شریعتی
     برنامه زمانی :

هدف و ضرورت کلان پروژه  :
هویت جمعی یکی از خصیصه‌های انفکاک‌ناپذیر بشر است و برای بشر امروزی ضرورت دارد که با تعامل و هم‌فکری جهانی، زندگی خویش را در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، حقوقی و غیره سامان داده به علاوه هم‌نوعان را در عرصه‌های مختلف یاری رساند. بر این اساس ایجاد روابط بین دولت‌ها و ملت‌ها امری ضروری و غیرقابل انکار است همچنان که ایجاد رابطه بین دولت اسلامی و دول دیگر چنین است.
این امر با توجه به این کبری کلی یا پیش‌فرض که بر آحاد مسلمانان و به ویژه دولت‌های اسلامی است که رفتار و عملکرد خویش را بر اساس موازین اسلام و به ویژه فقه- که عهده‌دار سامان‌دهی به رفتار عملی مسلمانان و دولت‌هاست- تنظیم کنند. نتیجه‌ای جز پاسخ به این سؤال را باقی نمی‌گذارد که دیدگاه فقه سیاسی اسلام در عرصه‌های روابط بین‌الملل و سیاست خارجی چیست و فقه اسلام موضوعات خرد و کلان این دو حوزه را چگونه پاسخ می‌دهد.
مقدمه فوق با توجه به این‌که امروزه بسیاری از محصولات و آرای بشری که در این دو حوزه مورد پذیرش و عمل اکثر قریب به اتفاق دولت‌ها نیز می‌باشد محصول غیرمسلمانان است و روشن ساختن نظر اسلام در این دو حوزه علاوه بر بیان امضاء یا عدم امضاء آراء و نظرات مورد عمل موجود ضرورت دو چندان می‌یابد. چه این‌که کمترین خواسته مردم مسلمان از حکومت دینی رفتار براساس موازین اسلام و اصلاح رفتار بر این اساس می‌باشد. و لذا لازم است مطالعات عمیق فقهی علاوه بر مطالعات تطبیقی در این دو حوزه صورت گیرد و این امر بدون تردید پروژه‌های تحقیقاتی و نشست‌های علمی زیادی را می‌طلبد که این کلان پروژه تنها گامی در این مسیر به شمار می‌رود.
لازم به ذکر است که مباحث تطبیقی و آشنایی با روابط بین‌الملل و سیاست خارجی لازمه‌اش مسافرت به برخی از کشورهای مقر برخی سازمان‌ها و مصاحبه با برخی شخصیت‌های مسلمان و غیرمسلمان است.
اهداف
اهدافی که در این کلان پروژه دنبال می‌شود به دو دسته اهداف علمی و کاربردی تقسیم می‌شود که برخی از آن‌ها به قرار زیر است.
اهداف علمی
  1. شناخت ماهیت روابط بین‌الملل و سیاست خارجی از دیدگاه اسلام و به ویژه فقه اسلام
  2. مطالعات تطبیقی در دو حوزه فوق بین دیدگاه اسلام و حقوق عرفی
  3. کشف و استخراج قواعد، اصول و معیارهای فقه در دو عرصه فوق
  4. اصلاح الگوها، نظریه‌ها و معیارهای موجود با استفاده از منابع فقه و دیدگاه‌های فقهی
  5. ارائه پژوهش‌های عمیق در دو عرصه فوق و ایجاد دغدغه بی صاحب‌نظران فقیه با نشست‌های مختلف
    اهداف کاربردی
  1. اصلاح وضع موجود با تطبیق معیارها و سیاست‌های موجود بر فقه و یافتن پاسخ به سؤالات این دو حوزه از دیدگاه فقه سیاسی اسلام
  2. اصلاح قوانین و ساختارهای موجود در عرصه داخلی و بین‌المللی
  3. جلوگیری از استفاده‌های نابه‌جا و نادرست از فقه اسلام و بیان نظر درست فقه سیاسی در عرصه‌های مختلف.
کلمات کليدي
کلان پروژه