اگر فارابی برتر از دیگران نباشد، مطمئناً یکی از پنج فیلسوف برتر است
به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، دومین دوره از کارگاه «تراث سیاسی اسلامی» با موضوع «آشنایی با فلسفه سیاسی اسلامی» در پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی برگزار گردید.
شریف لک زایی، مدیر گروه فلسفه سیاسی پژوهشکده علوم و اندیشه سیاسی هدف از این کارگاه را ترویج و عمومی سازی تحقیقاتی است که توسط اساتید فلسفه سیاسی در طی سالهای گذشته انجام شده است.
حجت الاسلام والمسلمین محسن رضوانی، اولین ارائه کننده کارگاه با موضوع «چیستی فلسفه سیاسی اسلامی» در تعریف فلسفه سیاسی و فلسفه سیاسی اسلامی بیان کرد: «با همه گرایشهایی که در فلسفه سیاسی وجود دارد، چه در فلسفه سیاسی اسلامی و چه در فلسفه سیاسی غربی، دغدغه اکثر فلاسفه سیاسی، تبیین کردن زندگی خوب و زندگی مطلوب است. فلسفه سیاسی، معرفت و دانشی است که در جستجوی کشف حقایق امور سیاسی است. فلسفه سیاسی اسلامی قصد دارد با مبانی اسلامی و با بنیانهای اسلامی حقایق امور سیاسی را بفهمد. فیلسوف سیاسی مسلمان سعی دارد حقایقی که در دین مطرح شده را به صورت برهانی و فلسفی بفهمد و تبیین کند. زبان فلسفه سیاسی اسلامی، زبانی جهان شمول است و مختص به مکتب، دین، آئین و مذهب خاصی نیست.»
وی با اشاره به دیدگاه «لئو اشتراوس» در خصوص جهان شمول، فرازمان و فرامکان بودن مباحث فلسفوی، افزود: «اشتراوس برای اولین بار در یک کتاب جامعی تحت عنوان تاریخ فلسفه سیاسی، فصلی را اختصاص میدهد به فارابی، به عنوان یک فیلسوف مسلمان، و وی را فیلسوفی برجسته معرفی میکند. این فصل از کتاب را استاد محسن مهدی از شاگردان اشتراوس نوشتهاند که نقش بیبدیلی در بسط فلسفه سیاسی اسلامی در جهان غرب دارند. زمانی که به اشتراوس خرده گرفته میشود که مگر فارابی فیلسوف است که شما از وی در کتاب نام بردهاید و او را نهایتاً متکلمی در نظر میگیرند، اشتراوس در پاسخ میگوید در بین تمامی فلاسفه، اگر فارابی برتر از دیگران نباشد مطمئناً یکی از پنج فیلسوف برتر است.»
رضوانی در پایان یادآور شد: «حیف است در جهان اسلام و در فضای حوزوی، حکما و فلاسفهی خودمان را کمتر میشناسیم؛ به ویژه جنبه سیاسی آنها را کمتر توجه داریم. گاهی برخی اندیشمندان و حکمای غربی توجهشان بیشتر است.»
کارگاه «آشنایی با فلسفه سیاسی اسلامی» دومین دوره از کارگاههای «تراث سیاسی اسلامی» است که با همکاری اداره آموزشهای آزاد دانشگاه باقرالعلوم(ع) انجام پذیرفت.